Het Leukste Kattenforum van Nederland
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» pleegmama komt ook kijken
Tips en ervaringen verzorging  Emptydi 18 jun 2019 - 17:20 van pleegmama

» Kattenrassen
Tips en ervaringen verzorging  Emptyzo 2 sep 2018 - 20:22 van Admin

» Zelf een brok beoordelen in 6 stappen
Tips en ervaringen verzorging  Emptywo 29 aug 2018 - 22:39 van Admin

» De beste kattenbrokken 2018 - Purrfect Cat
Tips en ervaringen verzorging  Emptywo 29 aug 2018 - 22:17 van Admin

» Vermist/ gevonden
Tips en ervaringen verzorging  Emptywo 29 aug 2018 - 20:59 van Admin

» Overzicht kattenopvang NL+België+diversen
Tips en ervaringen verzorging  Emptywo 29 aug 2018 - 20:55 van Admin

» (oud) Leden met een cattery
Tips en ervaringen verzorging  Emptywo 29 aug 2018 - 19:40 van Admin

» Tips en ervaringen outdoor
Tips en ervaringen verzorging  Emptywo 29 aug 2018 - 19:19 van Admin

» Welke krabpaal / krabpalen ?
Tips en ervaringen verzorging  Emptydi 28 aug 2018 - 1:43 van Admin

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Tips en ervaringen verzorging

Ga naar beneden

Tips en ervaringen verzorging  Empty Tips en ervaringen verzorging

Bericht van Admin di 21 aug 2018 - 22:12

Citaat:
nagels knippen

Gebruik een nagelknipper
Afbeelding

Er bestaat ook een speciaal kniptangetje:
Afbeelding

Een kat kan zijn nagels intrekken, druk dus zachtje het teentje tussen duim en wijsvinger om de nagel goed te voorschijn te krijgen
Afbeelding
Afbeelding

Je ziet aan de basis een rose gedeelte, dit is de bloedtoevoer, ofwel 'het leven', knip hier nooit in, dat zal het pijnlijk zijn en bloeden.
Afbeelding

zet de nagelknipper rechtstandig op de nagel
Afbeelding
Afbeelding

als je de nagelknipper paralel met de nagel zet, kan de nagel splinteren
Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding



Citaat:
teken
Wat is een teek?
Een teek is een spinachtige parasiet, nauwelijks een speldekop groot, die zich met zijn monddelen vastzet in de huid van zijn gastheer om bloed te zuigen. Je kan worden gebeten tijdens het wandelen of spelen in loofwouden met een dichte onderbegroeiing, weiden en stadsparken. Als de teek drager is van de Borreliabacterie (in ongeveer 15-23 % van de gevallen), kan men de ziekte van Lyme oplopen. Deze aandoening is genoemd naar een stadje in het Amerikaanse Connecticut, waar in de jaren '70 een epidemie uitbrak. De ziekte van Lyme is een infectieuze aandoening die nare gevolgen kan hebben voor uw gezondheid.

Hoe verwijder je een volledige teek?

1. Verwijder de teek zo goed en snel mogelijk om de kans op besmetting te verkleinen.

2. Verwijder de teek met behulp van een speciaal teken tangetje of fijne pincet. Zorg ervoor dat enkel de monddelen van de teek tussen het tangetje zitten en niet het zachte lichaam.

3. Trek de teek voorzichtig uit de huid.

4. Ontsmet de wonde, steriliseer het tangetje in warm water en was de handen.

5. Noteer het tijdstip en de plaats van besmetting (van belang bij serologische testen). Raadpleeg steeds uw arts indien de teek er niet volledig kan worden uitgehaald en bij rode huidvlekken, koorts, hoofdpijn en/of pijn in de armen of benen. Verdoof nooit een teek door middel van alcohol, ether of andere producten.

Welke ziekten kunnen teken overbrengen bij mens en dier?

Afbeelding

Hoe leeft een teek?
Het leven van de teek

De teek brengt het grootste deel van zijn leven door in de natuur; in bossen en graslanden, maar ook in stadsparken en tuinen. Om zich te kunnen ontwikkelen en voort te planten heeft hij echter bloed nodig. De teek die bij ons voorkomt heeft voor zijn volledige ontwikkeling drie gastheren nodig.

Als larve en nimf nemen teken telkens één bloedmaaltijd, waarna ze weer afhaken om op een nieuwe gastheer hun levenscyclus te volbrengen. Eens volgroeid, zijn het enkel nog de vrouwtjesteken die zich voeden met bloed. Door het zuigen van bloed worden de vrouwtjes wel tot 1 cm lang. Eénmaal volgezogen maken ze zich los van de huid en laten zich op de grond vallen. Op een beschutte plaats legt het vrouwtje zo'n 2000 eitjes waarna ze sterft. Uit deze eitjes ontwikkelen zich larven en begint de cyclus opnieuw.

Afbeelding

Teek er altijd linksom uitdraaien
Als je namelijk LINKSOM draait,hoeft je niet eens te trekken maar draai je ze er vanzelf met kop en al uit.


Atari schreef:
Allereerst:
Vlooienbestrijding is voor ieder huis, ieder dier en ieder mens anders. De één zweert bij dit middel, de ander bij dat middel. Onthoud goed dat vlooien de neiging hebben resistentie op te bouwen tegen bestrijdingsmiddelen die veel worden gebruikt. Als je een middel hebt gebruikt die altijd heeft gewerkt en nu ineens niet meer, kijk daar niet raar van op. Het is dan tijd om je loyaliteit naar je middel aan de kant te zetten en over te stappen naar een ander middel. Soms is dit zelfs regio/gebied afhankelijk. Alle tips die hier gegeven worden kunnen op sommigen minder of niet van toepassing zijn.

Levenscyclus van de vlo:
In hun leven maken huisdiervlooien een cyclus van gemiddeld drie tot zes weken door, maar ze kunnen wel een jaar oud worden. Bij de bestrijding van vlooienplagen is het van belang om de cyclus te doorbreken.
1. Volwassen vlo
Volwassen vlooien (1,5 - 6 mm) kunnen zich aan hun gastheer vasthechten dankzij uitsteeksels (setae) en haakjes. Voordat de vlo bloed zuigt, boort ze met haar monddelen een kanaal door de huid van haar gastheer en spuit ze speeksel in dat een anti-stollingsstof bevat. Het speeksel kan een allergische huidreactie veroorzaken. Na de eerste bloedinname maken vlooien een verandering in stofwisseling door waardoor ze regelmatig nieuwe bloedmaaltijden moeten krijgen om in leven te blijven (ze worden een obligaat parasiet). Een volwassen vrouwtje kan ongeveer 15 keer haar eigen lichaamsgewicht per dag aan bloed opzuigen. Na de paring kunnen vrouwtjes tot ongeveer 40 eieren per dag leggen.
2. Eieren
De eieren (ongeveer 0,5 mm) ontwikkelen zich het beste in een warme en vochtige omgeving. De eieren, die glad zijn en makkelijk op de grond kunnen vallen, komen na 1 tot 10 dagen uit.
3. Larven
Uit de eitjes ontwikkelen zich larven (ongeveer 2 mm lang) die lichtschuw zijn en gevoelig zijn voor extreme temperaturen. Donkere, beschutte stofnesten zoals vloerbedekkingen, tapijten en kieren van parketten zijn ideale leefplekken voor larven. Ze voeden zich met organische huisstof (bijv. kruimels en huidschilfers) of ook met ontlasting van volwassen vlooien. De larven maken drie vervellingen door.
4. Het popstadium
De volwassen larve (ongeveer 5 mm lang) omhult zich in plakkerige cocon en verpoppen. De poppen kunnen maandenlang in rust overleven in hun beschermende cocon .
5. Jonge vlo
De jonge vlooien (in deze opname uit een cocon vrijgeprepareerd) blijven vaak in de cocon tot ze een gunstige prikkel (trigger) bespeuren, zoals een stijging van de omgevingstemperatuur of het gehalte in kooldioxide, trillingen of veranderingen in lichtpatronen. Dan kruipen ze binnen een paar seconden uit de cocon en gebruiken hun krachtige achterpoten om op hun gasheer te springen.

Afbeelding


bron: http://www.vcbio.science.ru.nl/fesem/applets/flea/

Hoe krijg je vlooien in huis als je dier nooit buiten komt:

Eitjes zijn erg plakkerig en blijven aan je schoenen en kleding plakken als je zelf buiten bent geweest. Dat is een optie. Andere optie: misschien had je dier sowieso al een vlo die je nooit gezien had, of er was ergens in huis stiekem een vlo of cocon aanwezig. Het is dus een fabeltje dat binnenkatten geen vlooien kunnen krijgen!

Bestrijding op de kat:

Zoals we net gelezen hebben, willen we vlooien effectief bestrijden, is het niet voldoende om alleen de zichtbare vlooien te verwijderen. De cyclus moet doorbroken worden en wel zo snel mogelijk! Slechts één vlo op je dier, betekent nog negen andere ergens in huis en voor je het weet hebben ze alle tien eitjes gelegd, tel maar op, 400 kersverse vlooien binnen 6 weken.

Je hoeft vlooien niet altijd te zien, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Zie je wel eens kleine zwarte puntjes op de vacht van je dier? Dacht je dat dat modder of zand was? Soms zal dat best zo zijn, maar meestal zijn dit uitwerpselen van de volwassen vlo. Wil je dit testen, pak een paar van de zwarte puntjes, leg ze op een tissue en doe er een druppel water op. Gaat de tissue roodbruinig kleuren, dan is het een vlooienpoepje.

Hoe doorbreken we de cyclus?
Ten eerste is het natuurlijk van belang de levende vlooien aan te pakken. Met een vlooienkammetje diep door de vacht gaan kan een heleboel vlooien bij je dier weghalen. Mensen denken soms dat als je de gevangen vlooien in een bakje water legt, ze dood gaan. Onjuist! Vlooien zijn ultralicht en kunnen over water lopen en dus uit het bakje springen. Als je deze tactiek gebruikt, doe dan wat afwasmiddel (bij voorkeur Dreft) in het waterbakje, daar kunnen vlooien erg slecht tegen en zinken onmiddellijk naar de bodem.

Een andere tactiek is het gebruik van vlo dodende middelen zoals Stronghold, Frontline en Advantage. Vaak worden deze uitgegeven als pipetjes waarbij je de inhoud in de nek van de kat kunt druppelen. Enkele merken geven ook nog pilletjes uit, maar deze worden veel minder gebruikt. Let goed op welk merk je kiest, lees de bijsluiter en laat je informeren waar de vlo exact dood aan gaat. Bij veel middelen moet een vlo eerst bijten om de dodende stof in zich op te nemen. Deze middelen zijn dus niet geschikt voor katten met een vlooienallergie.
Er zijn gelukkig ook middelen die de vlo bij het eerste contact direct afmaken zoals Advantage. De werkzame stof komt in kleine druppeltjes (die je niet ziet) in de vacht te zitten. Vlo kruipt in de vacht en nog voor de huid bereikt is, is de vlo dood.

Maar de volwassen vlooien die je net hebt verwijderd, hebben hoogstwaarschijnlijk al een paar lekkere drupjes bloed gehad en hebben hier en daar wat eitjes achtergelaten. Deze zijn erg moeilijk op te sporen. Er zijn vlooienmiddelen in de handel die zorgen dat de vlo na een beet onvruchtbaar wordt. Ze zal misschien nog eieren leggen, maar deze zijn volledig levenloos en zullen dus ook nooit uitkomen. Frontline is hier een voorbeeld van.

De adviezen over het maandelijks herhalen van deze bestrijdingsmiddelen zijn wisselend. De middelen werken in het algemeen niet preventief, maar pas op moment dat er een vlo is. Wil je er verzekerd van zijn dat je kat vlo vrij blijft, bijvoorbeeld omdat hij allergisch is, dan is het absoluut te adviseren maandelijks te herhalen. Wil je je kat niet blootstellen aan zoveel chemicaliën, dan kan je het ook laten. Vergeet echter niet wel regelmatig met een kammetje te controleren op vlooien.

Let op: niet ieder vlooienmiddel is geschikt voor kittens! Lees de bijsluiters grondig of deze geschikt is voor je kat of niet! Is je kitten nog heel erg jong, dan is een poeder of shampoo te adviseren die speciaal is ontwikkeld voor kittens.

Vlooien zijn vaak dragers van (met name lint) wormen. Nadat je de kat vlo vrij hebt gemaakt, is het aan te raden je kat te ontwormen (mits dat niet net al is gebeurd). Gebruik hiervoor wel een middel die lintwormen aanpakt.

Bestrijding van de omgeving:

Als er sowieso al weinig vlooien waren, kan je de tijd uitzitten met die paar vlooien die er nog zijn. Ze zijn als magneten aangetrokken tot je poes en zodra ze toegeven aan hun verlangen om je kat te bespringen, is het einde verhaal voor de vlo.

Bij veel vlooien is dit natuurlijk niet aan te raden. Mochten ze niet tijdig een kat tegenkomen, pakken ze ook gerust de mens voor hun bloedbehoefte. Niet iedere soort vlo kan overleven op mensenbloed, maar een aantal ook wel. Speel je liever op safe en wil je niet te lang afwachten, of ben je niet van plan je kat maandelijks vlooiendruppels te geven, dan is een omgevingsbehandeling sterk aan te raden.

Vlooien en hun larven zijn lichtschuw en verstoppen zich in donkere, warme, het liefst vochtige plekken. Kiertjes in het parket/laminaat, achter plinten, in vloerbedekkingen of bekleding en hoeken van kamers zijn de favoriete plekken van vlooien en larven. Eitjes kunnen overal liggen. Alleen stofzuigen gaat niet helpen. Je zuigt een klein deel op misschien, maar de eitjes komen alsnog uit in de stofzuigerzak en ze weten er wel weer uit te komen. Dweilen bij een vlooienplaag is niet aan te raden. Vooral omdat vlooien gek zijn op donker en vochtig! Je doet ze daar dus eerder een plezier mee dan dat je ze doodmaakt.

Voor het sprayen stofzuigen is aan te raden, maar vervang de stofzuigerzak direct na het zuigen (en dan de oude niet in de prullenbak, maar direct naar de container buiten!) of spuit de zak ook grondig in met spray.

Naast het behandelen van de omgeving is het ook aan te raden beddengoed, kleding en stoffen zaken vóór het sprayen grondig te wassen. Waar mogelijk het liefst op 60 graden.

Ook voor de omgeving zijn verschillende soorten sprays in de handel. Tapijtspray, pleksgewijze spray, mand spray, noem maar op. Let ook hierbij op, ga uit van je eigen omgeving. Heb je alleen laminaat of parket, heb je niets aan tapijtspray. Heb je overal tapijt, dat in een pleksgewijze behandeling vaak niet voldoende. Verwacht je alleen volwassen vlooien in huis te hebben en geen eieren of larven, heeft het weinig zin om een spray te gebruiken die zowel vlooien als larven en eieren doodt. Helaas is dat bijna nooit het geval, dus een spray die zowel de vlooien als de larven en eieren aanpakt is aan te raden. Het is ook aan te raden je hele huis te behandelen zodra je eenmaal hebt geconstateerd dat er vlooien zijn. Ze springen en kruipen overal naartoe, ook waar je kat niet komt. Schenk wel bijzondere aandacht aan de plekken waar je kat veel komt. Bankstellen, mandjes, dekentjes, huisjes, verstopplekjes en vergeet vooral de krabpalen niet! Daar zitten ze ook graag in.

Het nadeel van een spray is dat je vaak je huis in etappes moet behandelen want eenmaal gespoten kan je een bepaalde tijd de ruimte niet betreden. De spray moet inwerken (inwerktijden variëren per spray) en daarna moet de kamer grondig geventileerd worden. Heb je ruimtes die niet geventileerd kunnen worden, dan kan je daar dus eigenlijk ook geen spray gebruiken die gif bevat. Er zijn enkele sprays verkrijgbaar die niet giftig zijn voor katten. Al met al ben je dus wel even bezig met deze behandeling, maar daarna ben je er wel vanaf (mits je het goed hebt gedaan natuurlijk).

Vooral bij sprays die alleen de volwassen vlo aanpakken is het te adviseren de behandeling na ongeveer een maand te herhalen. Eventuele eieren zijn in de meeste gevallen dan ook net uitgekomen en kunnen voor een nieuwe plaag zorgen als je dit niet doet. Sowieso is het aan te raden 2 keer per jaar de plekken waar je kat veel komt te behandelen.

De werking van de spray varieert ook per spray. Sommigen werken slechts 3 maanden, sommigen een half jaar. Voorbeelden van sprays zijn Bolfo, Exil, Beaphar, Frontline.
Ook hier letten op resistentie. Vooral Frontline en Exil worden tegenwoordig aangegeven als middelen waar veel vlooiensoorten resistent voor zijn geworden. Dit zal niet altijd het geval zijn natuurlijk, maar als het niet werkt, dan weet je dat je beter een ander middel kunt gebruiken voortaan.





Citaat:
vlooien

Tip bij vlooien in huis:
's Nachts kan je vlooien vangen door een kaars te branden in een lage bak met water, wat afwasmiddel en slaolie. De vlooien springen naar het licht, belanden in het water en verdrinken. Het afwasmiddel en de olie voorkomen dat ze blijven drijven.
Zorg dat de katten er niet bij kunnen komen.


Tips voor schoonmaken urineplekken:
pleegmama schreef:
- niet schoonmaken met chloor, want dat nodigt uit om er nog een keer te plassen (dus kattenbak wel met chloor schoonmaken)
- niet schoonmaken met een algemeen product, zoals b.v. allesreiniger, want dat neemt de geur niet weg voor de kat (wij ruiken het niet meer, maar de kat nog wel)

- wel schoonmaken met een middel dat de geur afbreekt (d.m.v. enzymen)
Voorbeelden hiervan zijn:
- Cl'Air Multizweck reiniger (meer info, zie topic viewtopic.php?f=70&t=135201)
- Odormute (meer info, zie topic viewtopic.php?f=70&t=136871)
- Biotex groen (te koop bij supermarkt en drogist)
- Stalfris (te koop in diverse dierenwinkels, maar ook on-line bij veel webwinkels te koop)
- Ecodor (UF2000) (http://www.ecodor.nl/Ecodor-waar-te-koop.html)
- Urine off (ook online bij diverse webshops te koop, o.a. bij medpets http://www.medpets.nl/zoeken/Urine-Off en zooplus http://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenbak_kattenverzorging/reiniging_geurbestrijding/453586)
- LiquidorX (ook online bij diverse webshops te koop, o.a. bij poespas http://www.poespas.org/contents/nl/d271.html)
- Trixie Urinevlekken Verwijderaar Intensief (zowel bij dierenwinkels, als online te koop, o.a. bij zooplus http://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenbak_kattenverzorging/reiniging_geurbestrijding/442661 )

En waarschijnlijk zijn er nog wel wat meer van dit soort middeltjes.
Voor al deze middelen geldt: de enzymen hebben tijd nodig om de geur af te breken, dus niet meteen wegvegen met een doek, of naspoelen met water.
Het beste kan je deze middelen op de schoongemaakte plek spuiten en dan aan de lucht op laten drogen.



Bovenstaande informatie is verzameld vanaf het forum.



Admin
Admin
Admin

Registratiedatum : 20-08-18
Aantal berichten : 24

https://leukste-kattenforum.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum