Het Leukste Kattenforum van Nederland
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» pleegmama komt ook kijken
Algemene informatie over voeding  Emptydi 18 jun 2019 - 17:20 van pleegmama

» Kattenrassen
Algemene informatie over voeding  Emptyzo 2 sep 2018 - 20:22 van Admin

» Zelf een brok beoordelen in 6 stappen
Algemene informatie over voeding  Emptywo 29 aug 2018 - 22:39 van Admin

» De beste kattenbrokken 2018 - Purrfect Cat
Algemene informatie over voeding  Emptywo 29 aug 2018 - 22:17 van Admin

» Vermist/ gevonden
Algemene informatie over voeding  Emptywo 29 aug 2018 - 20:59 van Admin

» Overzicht kattenopvang NL+België+diversen
Algemene informatie over voeding  Emptywo 29 aug 2018 - 20:55 van Admin

» (oud) Leden met een cattery
Algemene informatie over voeding  Emptywo 29 aug 2018 - 19:40 van Admin

» Tips en ervaringen outdoor
Algemene informatie over voeding  Emptywo 29 aug 2018 - 19:19 van Admin

» Welke krabpaal / krabpalen ?
Algemene informatie over voeding  Emptydi 28 aug 2018 - 1:43 van Admin

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Algemene informatie over voeding

Ga naar beneden

Algemene informatie over voeding  Empty Algemene informatie over voeding

Bericht van Admin di 28 aug 2018 - 0:22

Algemeen antwoord op veel voorkomende vragen over voeding voor katten:

Katten zijn vleeseters. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan hun gebit. Maar van binnen zijn maag en darmen hier ook op ingesteld bijvoorbeeld. Dit betekent ook dat veel andere stoffen (granen, aardappel, suiker, etc) niet bruikbaar zijn voor de kat en niet of slecht verteerd worden. Deze afvalstoffen komen als stinkende poep ongebruikt weer eruit, dit merk je op de kattenbak! Ook moet een kat dus veel meer eten voor hij verzadigd is van voer waar hij minder voedingsstoffen uit kan halen. 
Een wilde katachtige zou alleen vlees eten. Zelfs de maagjes van zijn prooien (waar onverteerde granen etc in zitten) laten ze vaak liggen.
Je kat heeft minimaal 2 eetmomenten op een dag nodig. Een kat kan prima wennen aan 2 keer per dag een portie, vaker kan natuurlijk ook. Als je wat langer van huis bent kan een voederautomaat die op een bepaalde tijd open gaat uitkomst bieden. Ook is het mogelijk om de hele dag eten te laten staan, maar met katten die de neiging hebben dik te worden is dit niet aan te raden. 
Naast het voer is vers drinkwater onmisbaar!

Brokken
Veel mensen geven hun kat brokken. Het is gemakkelijk, de meeste katten eten het goed en het is compleet, alles zit er in de juiste verhouding in. Nadeel van brokken is dat ze altijd granen of een ander koolhydraatrijk ingredient bevatten. Dat is nodig om brokjes te vormen. Het percentage vlees verschilt erg per brok.
Brokken bevatten bijna geen vocht. Dat is op zich niet erg, als de kat voldoende drinkt, maar veel katten zijn slechte drinkers. Katten die niet voldoende drinken kunnen bijvoorbeeld nier- en blaasproblemen krijgen, dus vocht is belangrijk! Als je je kat brokken voert, moet je dus goed opletten of er daarnaast genoeg gedronken wordt. Ook is het aan te raden om natvoer of iets vers erbij te geven, liefst dagelijks.... buiten de afwisseling alleen al voor het vocht.
Waar moet je op letten bij het kiezen van de brokken die je je kat gaat geven?
Zoals vermeld kan het vleespercentage erg wisselen. Dat is dan ook het belangrijkste om naar te kijken. Ook verschillen de prijzen van verschillende merken nogal, dit is niet altijd een maatstaf voor de kwaliteit. 
Op brokken staat altijd een ingredientenlijst, die is niet altijd even duidelijk, maar je kunt er wel wat uit afleiden. De ingredienten staan op volgorde, wat er het meest in zit eerst. Als er als eerste ingredient iets niet-dierlijks staat, is het zeker geen goede brok, maar eerder geschikt als kippenvoer. Ook suiker (of caramel) is niet goed. Probeer liefst (eventueel via de leverancier) achter het vleespercentages te komen van de brok die je wilt geven, hoe hoger hoe beter.
De prijs zegt niet altijd alles, niet alle superdure merken zijn supergoed. Toch zijn brokken die je bij de supermarkt koopt bijna nooit goed en relatief duur voor wat je koopt, kijk maar naar de ingredienten. De prijs per zak is niet gelijk aan de prijs per dag, aangezien er van 'slechte' brokken vaak veel meer gegeten wordt. 
Merken die hier op het forum vaak aanbevolen worden zijn: Orijen, Applaws, Sanabelle of Arden grange. Goedkopere, maar redelijke alternatieven zijn bijvoorbeeld Smilla en Opticat (?) van de Lidl. Niet alle merken zijn op elke hoek van de straat te koop. Via www.zooplus.nl is het makkelijk besteld en bezorgd!

Natvoer
Er zijn ontzettend veel soorten natvoer. Goed natvoer hoeft gelukkig niet duur te zijn en is eigenlijk heel gemakkelijk te vinden. De ingredientenlijst moet geen plantaardige producten bevatten en geen suiker (of caramel).... dus gewoon een kwestie van blikjes, zakjes en pakjes lezen.
Natvoer is er in allerlei vormen, pate, stukjes in saus, hele stukken kip of vis in vocht, enzovoorts. Probeer uit wat jouw kat lekker vindt! 
Naast compleet natvoer (check de verpakking!) hoeven geen brokken gegeven te worden als je die niet wilt geven. Het is een fabeltje dat brokken goed zijn voor de tanden en alleen natvoer slecht. De granen in brokken zorgen juist voor een plakkerige laag over de tanden. Ook hoeft er niet gekauwd te worden op brokjes. Katten zijn geen koeien (ze scheuren in plaats van kauwen) en brokjes worden week als ze in aanraking komen met vocht in de mond. Het is heel simpel (harde) koekjes zijn ook niet beter voor mensentanden!
Naast brokken is het aan te bevelen om natvoer te geven. Dit hoeft dan niet per se compleet te zijn als het maar om een klein deel van de daginname gaat.
Op www.zooplus.nl kun je eindeloos veel soorten natvoer bestellen en proberen. Er staan ook varianten op met 'verkeerde' ingredienten, dus in het begin is het even opletten. Vaak aanbevolen merken zijn: Almo Nature, Animonda Carny, Smilla, Bozita, Yarrah, Cosma, Porta 21 en Schesir. 
Ook in de dierenspeciaalzaak of 'gewoon' in de supermarkt kun je best wat vinden. Probeer bijvoorbeeld de kuipjes van Alexis van de Aldi (17 cent?), van het Kruidvat, Gourmet Mousse of de zakjes Whiskas 'zo rijk aan...'.
Houd er wel rekening mee dat de goedkoopste soorten natvoer de goedkoopste dierlijke producten die ook maar op vlees lijken bevatten. Meer (onsmakelijke) informatie kun je vinden via google, zoek maar eens op de ingredienten. Als je dit niet wilt geven, kies dan het duurdere natvoer waar duidelijke stukken in zitten of vers!

Verse voeding
Steeds meer mensen voeren hun katten rauw vlees. De redenen hiervoor zijn niet moeilijk te bedenken, het is zo natuurlijk mogelijk en een vleespercentage van 100%, beter kan niet, toch? Ook kan deze voeding geiwchts- tandsteen- en blaasproblemen voorkomen en zelfs verhelpen.
Vers voeren vergt naast voldoende vriezerinhoud wel wat voorbereiding, meer dan in deze algemene info past. Kijk bijvoorbeeld op www.barfplaats.nl of op www.voernatuurlijk.nl, of lees wat verder op dit forum.
Grofweg zijn er 3 manieren om vers te voeren, deze zijn trouwens ook prima te combineren: KVV, zelf samenstellen of prooidieren geven.
Ook het combineren van natvoer en vers gaat prima. Brokken kunnen wel gecombineerd worden met vers, maar dan is het belangrijk rekening te houden met de zuurgraad in de maag van de kat. Vers gevoerde katten hebben een erg zuur maagmilieu. Dit is belangrijk tegen bacteriën (de kat zal bijv. geen last hebben van salmonella) maar ook om botten te verteren. Brokken (koolhydraten) maken het milieu minder zuur. Tussen het geven van brokken en een maaltijd die vleesbot bevat dient daarom tenminste 8 uur te zitten.
KVV wordt door mensen van dit forum wel gewoon gecombineerd met brokken. Doordat de botjes in KVV vermalen zijn, zou het effect minder merkbaar zijn. Maar, voor gevoelige katten is de combi brok en vers toch niet aan te raden, of alleen met veel tijd ertussen, de kat kan er van gaan spugen.
Verse voeding wordt door sommigen ook gekookt gegeven. Bijvoorbeeld gekookte kipfilet of witte vis. Bij het koken gaan echter voedingsstoffen verloren en het is ook helemaal niet nodig. Het is absoluut niet slecht voor je kat om gekookt vlees te geven, maar rauw is beter! Let op: botten nooit koken! De botjes breken dan in scherpe, harde splinters, terwijl ze rauw juist flexibel zijn.

KVV
Dit is Kompleet Vers Voer, een mengsel van spiervlees, botten en organen en soms toevoegingen (olie of een klein beetje rijst bijvoorbeeld). Het is gemalen en ziet er uit als wat grover gehakt. KVV bewaar je in de diepvries. Het bestaat uit rauwe, verse ingredienten, wat hartstikke gezond is voor de kat, aangezien het dichter komt bij de natuurlijke voeding. Als je graag vers wilt voeren, maar nog een beetje huiverig bent om je vriezer vol met vreemde vleessoorten of prooidieren te leggen, of je weet nog niet precies hoe het werkt, dan is dit een uitkomst. Het is complete voeding, dus je hoeft zelf niet te rekenen of je kat wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
Veel gevoerde merken zijn bijvoorbeeld Carnibest, Bibi, Bandit, Haaks Barf en Smuldier. Let er wel op dat de variant die je kiest wel echt geschikt is voor katten. In principe kunnen katten ook varianten voor honden eten, behalve dat deze vaak pens bevatten (dat stinkt en lusten katten vaak niet) of meer toevoegingen bevatten (honden eten wel de maaginhoud van hun prooi op). Ook hebben sommige merken (Smuldier bijvoorbeeld) varianten 'enkelvoudige voeding' in het assortiment, die zijn dus niet compleet!
KVV wordt steeds meer bij dierenspeciaalzaken verkocht, maar ook door particulieren of webshops. De verkooppunten van Carnibest vind je bijvoorbeeld op www.carnibest.nl

Zelf samenstellen
Je maakt zelf een menu, gebaseerd op een percentage aan vleesbot, spiervlees en orgaan. Er worden verschillende percentages gehanteerd (bijv. de BARF-methode, het prooidiermodel of een op de kat aangepaste afgeleide hiervan). Je percentages hoeven niet elke dag precies te kloppen (je kunt dus de ene dag spiervlees geven en de andere dag bot), maar je maakt een menu voor 1 of 2 weken. Deze manier van voeren vergt het meeste inlezen, je moet zelf zorgen dat je compleet voert! Verdiep je dus echt eerst in deze methode.
Eenmaal ingelezen is dit de goedkoopst mogelijke manier om je kat te voeren. Je kunt voor 2 tot 4 euro per kilo al een heel divers menu voeren! Bijna alle soorten vlees zijn trouwens geschikt voor je menu. Alleen rauw varkensvlees mag nooit, vanwege de dodelijke ziekte van Aujesky waarmee het vlees besmet kan zijn.
Een zelf samengesteld menu hoeft overigens niet te bestaan uit 'enge' stukken vlees, er zijn genoeg dingen die er niet vies uitzien.
Voorbeelden van wat er zoal gegeven kan worden (ziet er allemaal niet vies uit): kippenvleugel, kippennek, kipfilet, tartaar, runder(!)gehakt, runderhart, lamshart (bijv. in Rodi hamburgers), eendennekken, eendenvleugels, kippenlevertjes, hertenvlees, koolvis (van euroshopper uit de diepvries), runderlappen, enzovoorts! 
Je kunt best een keer wat uit deze lijst als extraatje geven of om te proberen, maar als volledige voeding moet je echt je verdiepen in de methode, het moet compleet zijn!
Vers vlees kun je natuurlijk in de supermarkt kopen, maar dit is erg duur. De poelier op de markt of islamitische slagerij kunnen een alternatief vormen. Bestellen via internet is vooral bij grotere hoeveelheden erg aan te raden, zie webadressen bij prooidieren.

Prooidieren
Het voeren van volledige prooidieren staat het dichtst bij de natuur en het is eigenlijk heel gemakkelijk, de maaltijden zijn immers complete pakketjes. Je moet het wel willen en durven.
Prooidieren die vaak gevoerd worden zijn: muizen, ratten, kwartels, gerbils, duiven, etcetera.
Kuikens worden het meest gevoerd. Dit zijn echter geen complete pakketjes, omdat de voedingswaarde eerder vergelijkbaar is met dat van een ei. Dit geldt dus eerder als onderdeel van een zelf samengesteld menu of als tussendoortje. Natuurlijk klinkt het eng om een lief schattig kuikentje te laten opeten door je kat. Maar als je je bedenkt dat de kuikens een afvalproduct zijn bij het produceren van eieren (het zijn mannetjes, die worden weggegooid), dan is het misschien al beter te accepteren dat deze kuikens dan tenminste nog een doel dienen. Want veel katten vinden het wel erg lekker.
Kuikens en soms muizen zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Andere voedseldieren worden vaak via internet besteld. bijvoorbeeld via www.dogshapeweb.nl www.gelukkigdier.nl www.herbyvers.nl of www.kiezebrink.nl
Admin
Admin
Admin

Registratiedatum : 20-08-18
Aantal berichten : 24

https://leukste-kattenforum.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum